Lempäälän voimailijat

Lempäälän voimailijat

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Palautumisjuoma!

Voimailun yksi tärkeimmistä osa-alueista on lihaksien palautuminen kovien harjoitusten jälkeen.Nopean ja tehokkaan palautumisen ansiosta voi treenata useammin ja kovempaa,joka taas johtaa parempiin tuloksiin ja tasaiseen kehitykseen.
Hyvä palautuminen muodostuu riittävästä levosta,monipuolisesta ravinnosta ja tehokkaasta lihashuollosta(venyttely,palauttavat harjoitukset ja hieronta).

Raskaan harjoituksen jälkeen on erittäin tärkeää saada palautuminen mahdollisimman nopeasti käyntiin.Tämä onnistuu monesti helpoiten nopeasti imeytyvällä hiilihydraatti pitoisella proteiinijuomalla heti treenin jälkeen.Valmisjuomien sijasta voi toki syödä esim.rahkaa tai hedelmiä,jotka sisältävät runsaasti hiilihydraattia.Maito myös toimii hyvänä vaihto ehtona.Sen sisältämä hiilihydraatin ja proteiinin suhde on erittäin hyvä palautumiseen.

Palutumisjuomia myydään valmiina sekoituksina "reco" tai "recovery" nimikkeellä lähes kaikissa hyvinvarustelluissa ruoka- ja luontaistuotekaupoissa.Myös netistä tilaaminen on kätevää ja eri tuotteiden ravinto sisällön selvittäminen on helpompaa.Lisäravinteet on kätevintä hankkia jauheina,jolloin ne voi sekoittaa haluamallansa tavalla(maitoon,veteen tai mehuun).
Lisäravinteiden valmistajia on pilvin pimein,joten kannattaa suosia tunnetun ja luotettavan valmistajan tuotteita.
Hinta on monesti ratkaiseva tekijä,joten useiden huippu-urheilijoiden mainostamat lisäravinteet eivät ole välttämättä halvimmasta päästä. (jopa 40e/kg).
"Palkkarin" voi valmistaa itse esim.0,4dl maltoa ja 0,8dl heraa sekoitetaan n.puoleen litraan vettä.
-malto=maltodekstriini n.6e/kg(hiilihydraatti)
-hera/whey=heraproteiini alkaen n.13e/kg (jos maitopohjainen proteiini ei sovi vatsalle,voi tilalle ottaa soijaproteiinia)

"Lisäravinteita ei suositella virallisesti lainkaan terveille ihmisille,jotka noudattavat monipuolista ruokavaliota,eivätkä kuulu mihinkään riskiryhmään.Lisäravinnevalmistajat luonnollisesti suosittelevat voimailijoille mitä erilaisempia tuotteita,kuten aminohappoja,rohdosvalmisteita,proteiinilisiä sekä hiilihydraattivalmisteita.Todellisuudessa voimanhankinta onnistuu oikein koostetulla perusruokavaliolla ilman ravintolisiä.Mielestäni voimailijoille voi kuitenkin suositella kreatiinia sekä proteiineja ja hiilihydraatteja sisältäviä lisäravinnejuomia ennen harjoittelua ja sen jälkeen"
 -Elintarviketieteen maisteri Olli Ilander-



Jokaisen harjoituksista palautuminen on kuitenkin yksilöllistä ja kiinni omasta kunnosta,työstä,koosta yms.Ravinto on kuitenkin tärkeä osa kokonaisuutta ja siihen kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota.Hyvänkin treenijakson voi "ryssiä"
puutteellisella/väärällä ruokavaliolla ja liialla harjoittelulla.Tästä seuraa usein sairastuminen(kuumetta,flunssaa) tai loukkaantuminen.
Voimailussa on tärkeää saada riittävästi energiaa raskaisiin harjoituksiin ja tarpeeksi palautumiseen sekä lihaskasvuun tarvittavaa ravintoa.Alottelijoille voidaan pitää nyrkkisääntönä ruuan suhteen,että mieluummin vähän liikaa,kuin liian vähän.Syödä pitää paljon ja terveellisesti.Lisäravinteet eivät ole pää-asia,vaan ne ovat tukemassa voimailijan ruokavaliota!

Ravintoon ja lisäravinteisiin liittyvissä kysymyksissä kannattaa alkuun kääntyä kokeneiden harrastajien puoleen.Toki netistä löytyy varmasti kaikki tarvittava tieto,mutta tiedon määrä saattaa häkellyttää ja tiedon varmuudesta ei aina ole takeita.

www.mass.fi
www.fast.fi
www.leader.fi

Yllä pari linkkiä lisäravinteiden myyjiin,jotka kannattaa käydä kurkkaamassa.










Ei kommentteja: